ONLINE BOOKING FYSIOTERAPI

ONLINE BOOKING KIROPRAKTOR 

Akutte smerter i ryggen

Ved akutte smerter i ryggen, er det en god ide at søge hjælp ved en kiropraktor eller fysioterapeut. Husk, at det er vigtigt at lave øvelser for ryggen og at bevæge kroppen. Tag eventuelt smertestillende.

 

Årsager til ondt i ryggen

Hold i ryggen. Lumbago. Ischias. Myoser. Skæv ryg. Lige ryg. Hekseskud. Diskusprolaps. Ja, der eksisterer et væld af forskellige betegnelser, når der tales om rygsmerter. Det er udtryk for, at det ofte er vanskeligt eller umuligt at sige, hvad der helt præcis giver besværet.

Selv med de mest avancerede undersøgelsesmetoder, fx scanninger, kan lægerne langt fra altid sige med sikkerhed, hvorfor ryggen gør ondt. Ryggen og rygsøjlen består af et utal af forskelligt væv, som alt sammen i princippet kan overbelastes, gå i stykker og dermed gøre ondt.


Nedenfor ser du en liste med nogle af de betegnelser, som du ofte støder på ifm. rygsmerter:

 • ”Akut hold" eller ”hold i ryggen” - et eller flere af rygsøjlens små led – kaldet facetleddene – har sat sig fast. Det skyldes måske en forstuvning af et led eller en overbelastet muskulatur, som kramper sammen. Rygsøjlens bruskskiver, dikcusskiverne, kan også være involveret.

 • ”Hekseskud” - er et andet ord for pludselige smerter – ”akut hold” i den nederste del af ryggen.

 • ”Facetsyndrom” betyder, at det drejer sig om et eller flere af rygsøjlens små led, facetleddene.

 • ”Ischias” - betegner smerter fra nederste del af ryggen, lænden, som trækker nedefter til balden og måske bagsiden af benet. Her løber den store ischias-nerve. Meget forskelligt kan genere nerven, så betegnelsen siger ikke noget om selve årsagen til ubehaget.

 • Diskusprolaps” - en af rygsøjlens bruskskiver, diskusskiverne, buler ud, eller noget af skivens bløde kerne er blevet presset ud og ligger nu udenfor skiven.

 • ”Lumbago” - er andet ord for ondt i ryggen, typisk anvendt ved længerevarende smerter.

 • ”Slidgigt i ryggen” – fortæller at bruskskiverne og leddene i rygsøjlen er slidte. Det sker hos alle, men udløser ikke problemer hos alle. Nogle kan være meget slidte, uden at det gør ondt.

 • ”Myoser” eller ”muskelspændinger i ryggen” - muskler reagerer med spændinger på grund af overbelastninger, som både kan være af fysisk art, fx mange løft, og psykisk karakter, fx problemer i parforholdet.

 • ”Rund-rygget” – betyder at rygsøjlen bøjer mere forover end normalt. Typisk et problem med holdningen, men det kan også skyldes, at nogle af rygsøjlens knogler er kileformede. Sidstnævnte kaldes ”Scheuermanns syndrom”.

 • ”Skæv ryg” - er naturlige skævheder i rygsøjlen. Sideværts krumninger kaldes også scolioser. Stort set alle har nogle skævheder, så en skævhed behøver ikke at give problemer.

 • ”Lige ryg” her er rygsøjlens krumninger, S-formen, som ses fra siden, rettet ud. Helt eller delvist. Lige ryg giver en lidt mere sårbar ryg på grund af de manglende krumninger.

 • ”Forstuvninger og fiberspræninger” kan ramme ryggens led og muskler ved pludselige overbelastninger, for eksempel fald eller tunge løft.

 

Søg læge, hvis...

Søg øjeblikkelig læge, hvis du pludselig mister kontrol over vandladning og/eller afføring eller hvis du bliver følelsesløs i skridtet. Hvis du oplever kraftige smerter, som trækker ud i det ene eller begge ben, eller oplever nedsat kraft i benene, bør du også søge læge.
Hvis du i det hele taget er usikker, og dine gener ikke ændrer sig til det bedre, bør du søge hjælp hos din egen læge.

Webdesign af Søgemedier    |    Cookiepolitik    |    Persondatapolitik

Top