Iskiassmerter

Hvad er iskiassmerter?

Iskiassmerter er en udbredt og hyppig lidelse. Typiske symptomer på iskiassmerter er udstrålende smerter til det ene ben, oftest lokaliseret på bagsiden af benet og under foden. Der kan være summende, prikkende eller stikkende føleforstyrrelser i benet eller nedsat følesans. Nogle gange kan man også have en oplevelse af nedsat kraft i benet. Oftest intensiveres smerten ved længere tids siddende, stående eller gående monoton aktivitet.

En ny forståelse af iskiassmerter

Tidligere forbandt man iskiassmerter med strukturel skade på iskiasnerven, eller grundet et direkte tryk eller afklemning af denne. Dette kunne være diskusprolapser, spinalstenose – eller endnu værre infektioner, tumorer eller andre sygdomme. Moderne smerteforskning har imidlertid givet os en dybere forståelse af iskiassmerters årsag og oprindelse.

Forskningen har vist, at iskiassmerter ofte er mere kompleks og kan være et resultat af en kombination af flere faktorer. Dette inkluderer blandt andet nervesystemets følsomhed, psykologiske og sociale faktorer og den kontekst man befinder sig i. Iskiassmerter er derfor et begreb, der dækker en række af symptomer i stedet for en specifik diagnose.

Årsager til iskiassmerter

Årsagerne til iskiassmerter er mange, og i langt de fleste tilfælde også ufarlige. Selvom prognosen er god, er den ofte længerevarende og strækker sig typisk over 3-6 måneder. De hyppigste årsager til iskiassmerter er:

  1. Diskusprolaps med nerverodspåvirkning af en eller flere nerverødder. Du kan læse mere om diskusprolaps her.
  2. Spinalstenose, der er gradvis tiltagende forsnævring omkring nerverødderne grundet almindelig alderssvarende slid og knogledannelse i rygsøjlen.
  3. Piriformissyndrom, der i teorien skyldes afklemning af ischiasnerven, hvis piriformis musklen, der løber på tværs af nerven, bliver for anspændt.
  4. Refererede smerter til benet fra muskler, led og diske. Dette kan skyldes overbelastning, kompensering, alderssvarende forandringer, mm.
 

Sjældent kan årsagen til iskiassmerter også skyldes alvorlig underliggende sygdom. Dette inkluderer tumorer og kræft, infektionssygdomme, blodpropper i hjernen, og lignende. Dette udgør dog under 1% af de patienter, der har iskiassmerter.

Disse kan omfatte inflammatoriske processer, muskelspasmer, stress, angst og selv katastrofetanker om smerten. Moderne smerteforskning understreger betydningen af at identificere og adressere disse forskellige faktorer for at opnå en effektiv behandling og smertehåndtering.

Behandling af iskiassmerter

Moderne smerteforskning understreger vigtigheden af en helhedsorienteret bio-psyko-social tilgang til behandling af iskiassmerter. Her identifices og addresseres de relevante faktorer, der kan være årsag til smerterne, og som også kan medvirke til at vedligeholde problematikken. Dette kan være, foruden grundig objektiv undersøgelse og biomekaniske tests, afklaring af stressorer i hverdagen, angst og frygt samt katastrofetanker om smerten. Behandlingsmetoderne/behandling af iskiassmerter kan omfatte:

  1. Smerteuddannelse: At forstå, hvordan smerte fungerer, og hvordan den kan påvirkes af forskellige faktorer, kan hjælpe med at reducere frygt og stress forbundet med smerten. Smerteuddannelse kan hjælpe med at ændre smerteopfattelsen og forbedre smertehåndteringsstrategier.
  2. Fysisk aktivitet og træning: En skræddersyet træningsplan, der fokuserer på styrke, bevægelse og kropsbevidsthed. Dette kan hjælpe med at lindre smerten og forbedre funktionen og med tiden reducere iskiassmerter.
  3. Manuel og passiv behandling: Brug af forskellige manuelle behandlingsteknikker, heriblandt bløddelsbehandling og massage samt manipulation og andre ledmobiliserende teknikker. Der kan også afprøves shockwave, laser, dryneedeling eller lignende. Dette kan hos nogle patienter virke smertelindrende og give patienten tryghed til bedre at håndtere sine iskiassmerter, være fysisk aktiv og få fulgt sit træningsprogram. Passive interventioner kan være et godt værktøj og er forbundet med lav risiko for bivirkninger.

Undersøgelse hos en sundhedsprofessionel i Århus

Hos CorpusCare, dit ryg- og idrætscenter i Århus C, er vi altid parat til at hjælpe dig, uanset hvad årsagen til dine iskiassmerter er. Vores tværfaglige setup gør os i stand til at undersøge, konferere og udrede på tværs af flere sundhedsprofessioner, for at sikre dig det mest trygge og effektive forløb fra du kommer, til du går. Sammen får vi identificeret og håndteret de faktorer, som kan have betydning for dine smerter.

Du kan læse mere om, hvad vi kan gøre for dig i vores rygcenter her
Ønsker du at bestille en tid til konsultation, kan du se telefontider og kontakte hos her.  Da det ikke kræver en lægehenvisning at få en konsultation hos en kiropraktor, kan du også vælge at booke en tid online, hos vores klinik i Aarhus C. online.