Piskesmæld
Hvad er et piskesmæld?
Piskesmæld opstår som følge af et pludseligt og uventet ryk i nakken og hovedet, oftest bagfra, men kan lige så vel forekomme fra siden eller forfra. Dette kan medføre et kraftigt stræk og overbelastning på nakkens bløddele; muskler, sender, ledbånd, diske og ledkapsler. Piskesmæld er ofte forbundet med trafikulykker, sportsrelaterede skader og andre situationer, hvor kraftig påvirkning af nakken opstår.
Symptomer på piskesmæld
Piskesmæld medfører ofte nakkesmerter, stivhed og hovedpine. Symptomerne og deres intensitet kan variere fra person til person, og kan udvikle sig forskellig. Nogen oplever symptomer lige umiddelbart efter ulykken, andre oplever en gradvis udvikling med tiden.
Af og til rapporterer patienter udsat for et piskesmælds-traume også andre symptomer. Dette kan være svimmelhed og kvalme, problemer med syn og hørelse, søvnforstyrrelser og træthed eller koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer. Dette er klassiske symptomer på en hjernerystelse, som man formentlig samtidig har fået sig pådraget, hvilket ikke er ualmindeligt.
Undersøgelse og diagnostik af piskesmæld
Hvis man har været udsat for et piskesmældsrelateret traume og lider af ovenstående symptomer, er det for det første vigtigt at lade sig undersøge af en sundhedsprofessionel. En grundig klinisk vurdering med sygehistorie, fysisk undersøgelse og evaluering af symptomerne, kan hurtigt klargøre hvilke faktorer, man skal være særlig opmærksom på både som behandler såvel som patient.
Det kan ofte være nødvendigt at supplere med en billeddiagnostisk undersøgelse. Dette kan være røntgen, MR-skanning eller CT-skanning, for at vurdere hvorvidt der kan være tale om strukturelle skader. Hvis der kan påvises egentlig skade på bløddele eller skelet, er der tale om en mere alvorlig nakkeskade og ikke en en piskesmældsskade.
Kan man udelukke reel skade på bløddele og skelet, er der højest sandsynligt tale om en piskesmældsskade, og man kan nu igangsætte et relevant behandlingsforløb.
Hvordan behandles piskesmæld
Behandling af piskesmæld
Har man været udsat for et piskesmældstraume, bør man følge sundhedsmyndighedernes kliniske retningslinjer, der bl.a. anbefaler følgende:
- Hold dig i ro de første par dage.
- Efter de første par dage, er det vigtigt at genoptage normal daglig aktivitet og hverdagsaktiviteter så snart det er muligt og så længe dine symptomer tillader det.
- Affind dig med og anerkend, at det er helt OK og normalt at opleve smerter og stivhed.
- Forhold dig positiv, brug tid med venner og familie, undgå at tillægge dine gener så meget opmærksomhed – med andre ord, forsøg at passe din hverdag fortsat bedst muligt.
- Undgå passiverende behandling, immobilisering og stilstand, der er forbundet med at forlæng og forværre dit sygdomsforløb.
Behandling af piskesmæld med udgangspunkt i en moderne smertevidenskabelig tilgang fokuserer i høj grad på patientuddannelse og vægter patientens egen rolle i smertehåndtering og rehabilitering tungt. Nogen kan dog også finde lindring og bedring ved manuel behandling eller ved instruktion i øvelser og træning hos fx. en kiropraktor eller fysioterapeut. Dette kan være gode supplerende værktøjer, hvis man i forvejen har igangsat diverse førstevalgstiltag.
Behandling af piskesmæld hos Corpus Care i Århus C
Hos Corpus Care er vi altid parat til at hjælpe dig, uanset hvor store gener du måtte have af dit piskesmæld. Har du desuden symptomer på hjernerystelse, hjælper vi dig også med håndtering, behandling og vejledning af dette. Vi har stor erfaring og god succes med behandling af piskesmæld, og vi holder os altid opdaterede på nyeste gældende kliniske retningslinjer. Vores tværfaglige setup gør os i stand til at undersøge, konferere og udrede på tværs af flere sundhedsprofessioner, for at sikre dig det mest trygge og effektive forløb fra du kommer, til du går. Bliver der behov for billeddiagnostisk udredning, kan vores kiropraktor henvise dig til dette og stå for relevant kommunikation med din egen læge.
Du kan læse mere om, hvad vi kan gøre for dig i vores rygcenter her
Ønsker du at bestille en tid til konsultation, kan du se telefontider og kontakte hos her. Da det ikke kræver en lægehenvisning at få en konsultation hos en kiropraktor, kan du også vælge at booke en tid online med det samme.