Sportsskader og Overbelastningsskader

Sportsskadebehandling hos Corpus Care

Hvad end du dyrker en sport eller idrætsgren på hobby- eller eliteniveau, vil stort set alle opleve at få smerter eller sportsskader i forbindelse med udøvelse af deres sportsgren. Langt de fleste vil være i form af en overbelastningstype, mens færre får en reel vævsskade.

Hvilken type skade, såvel som hvor stor risiko du er i, for at pådrage dig en skade eller smerter, er afhængig af mange forhold: Hvilken sportsgren du dyrker, hvad dit nuværende, tidligere og fremtidige belastningsniveau ligger på, hvor meget du sover, spiser og restituerer, din psykiske status og generelle sundhed og velvære, blot for at nævne nogle enkelte faktorer.

Forskellige skader i forskellige sportsgrene

Hvilken type sport, idræt eller motion, du dyrker, dikterer i høj grad risikoen for hvilken slags sportsskader, du især er i fare for at pådrage dig. Sports- og idrætsgrene med meget fysisk kontakt og impact, er forbundet med markant større risiko for akutte vævsskader, end ved ikke-kontakt sportsgrene. Kontakt-sportsgrene inkluderer bl.a. håndbold, fodbold, amerikansk fodbold og rugby – men også springgymnastik og skiløb. Eksempler på ikke-kontakt sportsgrene med lav impact er styrketræning, svømning, løb og lignende.

Overbelastningsskader

Overbelastninger opstår typisk gradvist tiltagende og ofte uden at man kan erindre en specifik debut eller årsag til, hvorfor man har smerter. Overbelastningsskader inddeles i 3 grader, afhængig af sværhedsgraden af ens skade:

  • Grad 1: Ingen smerter eller ubehag under fysisk aktivitet, men opstår typisk efterfølgende når enten samme dag eller dagen efter.
  • Grad 2: Smerter og ubehag både før og efter endt fysisk aktivitet, og kun i så let en grad under fysisk aktivitet, at ens performance eller rutiner ikke påvirkes.
  • Grad 3: Smerter og ubehag både før, under og efter fysisk aktivitet, nu i så stor grad, at man er tvunget til at ændre rutiner, belastning og man kan ikke vedligeholde performance

Årsagen til smerterne skyldes for meget belastning for hurtigt, hvorfor kroppen ikke kan nå at restituere og tilpasse sig de øgede krav, der stilles til den. Dette resulterer i vævsbeskyttelse i form af smerter, mobilitetsbegrænsning og i nogle tilfælde kraftnedsættelse. Dette forstærkes yderligere ved øget følsomhed af nervesystemet, især i det område, hvor vævet kan være beskadiget.

Akutte skader

Akutte sportsskader opstår oftest pludseligt med erindring om en klar årsag, og er ofte forbundet med visuel og fysisk tydelig ændring af vævet. Her kan der ses hævelse, rødme, nedsat bevægelighed og misfarvning af huden.

Akutte skader kan være meget forskellige af karakter, og de er i høj grad dikteret af, hvor hurtigt, med hvor meget kraft og i hvilken retning, skaden er sket. Der kan f.eks. være tale om fiberspængninger, overrevne ledbånd, bruskskader, frakturer eller skader på nervesystemet.

PEACE AND LOVE

Er du så uheldig at pådrage dig en akut muskleskade, ledbåndsskade eller anden skade på bløddele, er der udformet nogle retningslinjer for optimeret heling og genoptræning, der danner akronymet PEACE & LOVE;

  • Protect / Beskyt
  • Elevate / Elevér
  • Avoid Anti-inflammatories and ice / Undgå NSAID og is
  • Compres / Komprimér
  • Education / Undervisning i smertehåndtering

&

  • Load / Belast
  • Optimisme / Optimimsme
  • Vascularization / Konditionstræning
  • Exercise / Styrketræning

Hvornår og hvorfor skal jeg søge behandling?

Kroppen er en fantastisk helings-maskine, som kan komme sig helt af sig selv, selv ovenpå alvorlige skader. Vi vil dog altid anbefale, at man lader sig blive grundigt undersøgt, søge råd og vejledning hos en kiropraktor, fysioterapeut eller anden sundhedsprofessionel.

Det har stor betydning for hvor hurtigt – men også hvor godt, man kommer sig efter en skade. Det kan også give ro og tryghed i et genoptræningsforløb med sparringspartner. Desuden skal man altid overveje risikoen for eventuel uopdaget fraktur, led- og bruskskade eller  alvorlig blødning samt skade på nervesystemet, som din behandler kan hjælpe dig med at få udredt, diagnosticeret og håndteret korrekt.

Undersøgelse hos Rygcenter i Århus

Hos CorpusCare, dit rygcenter i Århus C, er vi altid parat til at hjælpe dig, hvad enten du lider af en akut sportsskade eller gradvist tiltaget overbelastning. Vi er meget kompetente inden for undersøgelse, udredning og behandling af akutte såvel som længerevarende smerter i forbindelse med sport, motion og idræt, og vi lever altid op til gældende kliniske retningslinjer. Vores tværfaglige setup gør os i stand til at undersøge, konferere og udrede på tværs af flere sundhedsprofessioner, for at sikre dig det mest trygge og effektive forløb fra du kommer, til du går.

Du kan læse mere om, hvad vi kan gøre for dig i vores rygcenter her

Ønsker du at bestille en tid til konsultation, kan du se telefontider og kontakte hos her.  Da det ikke kræver en lægehenvisning at få en konsultation hos en kiropraktor, kan du også vælge at booke en tid online.